måndag 20 september 2010

Ett föga överraskande valresultat

På ett sätt är det intressant att följa kommentarerna efter gårdagens val. I första hand för att så många har förvandlats till hycklare. Hur i all sin dar kan någon vara överraskad över att Sverigedemokraterna tar plats i riksdagen? Det har ju en rad opinionsundersökningar visat.
Visst är jag överlag skeptisk till opinionsundersökningar, men det gäller i första hand att förändringar mellan två mätningar ofta haussas upp som om det vore ett valresultat. Det är skillnad när det handlar om förändringar över tiden, sådana ligger ofta ganska nära verkligheten.

Det var med andra ord ganska väntat att den borgerliga alliansen skulle få betydligt fler röster än den socialistiska. Och det var också ganska väntat att Sverigedemokraterna skulle få mer än fyra procent i riksdagsvalet, vilket är gränsen för att bli invald. Det här har naturligtvis alla ledande politiker varit medvetna om och därför är de nu hycklare när de ojar sig över valresultatet. Som politiker har de bara att acceptera väljarnas beslut och agera efter detta.

Jag kan i och för sig förstå att företrädarna för det socialistiska blocket är frustrerade. Valresultatet innebär ju i praktiken att det är detta block som i de flesta lägen måste förhålla sig till Sverigedemokraterna. Om socialisterna, tillsammans med Sverigedemokraterna, fäller en borgerlig regering är det ju socialisterna som samarbetar med SD, inte den borgerliga regeringen. Det första provet kommer förresten redan när den nyvalda riksdagen skall välja talman.

Nu kan naturligtvis situationen förändras om miljöpartiet nappar på det erbjudande som Fredrik Reinfeldt har aviserat. Av Maria Wetterstrands reaktion att döma finns det ett visst intresse. För ni noterade väl att hon sa att miljöpartiet inte tänker bli ett stödparti till moderaterna, hon sa inte att det är ointressant att ingå i en regering tillsammans med moderaterna.

Politik är ju det möjligas konst och själva grunden för politiskt arbete är ju att kunna kompromissa, annars blir det aldrig något resultat. Just därför är det möjligt att miljöpartiet - med facit i hand - överger det socialistiska blocket. Dessutom finns det numera betydligt fler resultatpolitiker i miljöpartiet, än det gjorde när partiet slog igenom. Något som miljöpartiet redan har visat genom att ingå i Landstinget Hallands borgerliga majoritet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar