måndag 23 augusti 2010

Ta opinionsundersökningarna med en nypa salt!

Under mina år som politisk redaktör skrev jag många kommentarer till olika opinionsundersökningar och mitt budskap var oftast att ta dem med en nypa salt.
När du läser om en opinionsundersökning bör du alltid kontrollera hur många som har tillfrågats och hur stort bortfallet är. Om du sedan omvandlar respektive partis påstådda stöd i antal personer inser du snabbt att felmarginalen ibland är gigantisk. Kontrollera gärna hur många personer det handlar om när instituten hävdar att en förändring är statistiskt säkerställd och du finner snabbt att det lika gärna kan vara en felmätning.
De enda förändringar som är något att bry sig om är egentligen de som sker över tiden. Ett parti som får ökat stöd i flera mätningar efter varandra är förmodligen på väg uppåt, även om varje ökning för sig hamnar inom felmarginalen och därför inte påstås vara statistiskt säkerställd. (Motsvarande resonemang gäller naturligtvis också ett parti som tappar stöd i flera mätningar efter varandra.)
Det finns alltså all anledning ha en något kritisk inställning till de många gånger tvärsäkra kommentarer som levereras i anslutning till olika mätningar. Men - det innebär naturligtvis inte att mätningarna saknar värde. Rätt hanterade säger de ibland en hel del om vad väljarkåren anser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar