I går skrev jag om det nödvändiga i att ta opinionsundersökningar med en nypa salt. I dag har olika medier presenterat resultatet från minst två olika undersökningar och vad jag mest reagerar på är att minst en av dem som skrev nyhetstext hängde upp sig på tiondelar av en procentenhet. Det finns ingen som med bibehållen trovärdighet kan hävda att det har skett förändringar i den storleksordningen - och det spelar ingen roll åt vilket håll förändringen är.
Visst kommer något av instituten i slutänden - alltså efter valdagen - att framstå som marginellt bättre än de andra, men det beror säkerligen inte på att detta institut har en bättre mätmetod än de andra. Nej, det är nog mer tur, än skicklighet, som fäller avgörandet.
För att ingen skall tro att jag lägger några partipolitiska aspekter på det här tyckandet kan jag säga att den som för tillfället seglar i medvind - i någon opinionsundersökning - inte bör låta kammen växa. Och att den som för tillfället seglar i motvind har följaktligen ingen anledning att deppa ihop för det.
Jag har också sett två olika idag. I den ena var det röda blocket i ledningen och i den andra var det vice versa. Ska man dra ngn slutsats av den här djungeln med opinionsundersökningar, är det väl att de borgerliga leder ganska stort när de spås framgång, medan det socialistiska (använder vi ens dessa termer längre, Ove?) blocket leder knappt de gånger de "ligger i täten".
SvaraRaderaIntessant fråga, Herman. Om vi använder benämningen borgerligt block vad skall vi då använda på det andra, om inte socialistiskt? Under min yrkesverksamma tid envisades jag länge med att inte använda dessa termer. Men omgivningen använde alltid termen borgerlig och då började jag, i konsekvensens namn, att använda både borgerlig och socialistisk.
SvaraRaderaÄven om det inte uppskattades av alla så var det som sagt konsekvent.