onsdag 25 augusti 2010

Nu agerar SPI

I dag fick jag ett samtal från HN-reportern Håkan Bergström som ville tala med mig om att SP inte är inbjudna till den utfrågning av riksdagspartierna som SPI i Halland arrangerar den 1 september i Falkenberg.
SPI är gramse på dig påpekade Bergström. Dels är de missnöjda för att de inte är inbjudna till utfrågningen, dels hävdar de att jag inte har svarat på ett brev i saken och dels insinuerar de att jag utestänger dem för att jag har ett förflutet inom centerpartiet.

Svaret till Bergström var att inbjudan är riktad till riksdagspartierna, och SPI är som bekant inte representerade i Riksdagen. Vad gäller mitt svar så begärde SPI i sitt brev ett skriftligt sådant, men talade inte om vart det skulle sändas. Därför har jag svarat både på SPF Hallands hemsida, på den här bloggen i och på Facebook.
Vad gäller insinuationen att jag skulle ha några bakomliggande motiv, till att SPI inte har bjudits in, så är svaret att jag inte har haft med detta att göra. Dels var det planerat och klart när jag valdes till distriktsordförande, dels får varje kommitté och liknande sköta sitt arbete utan att jag är där med pekpinnar. Dessutom säger väl insinuationen mer om den som framför den, än den gör om mig som distriktsordförande för SPF.

tisdag 24 augusti 2010

Låt er inte förledas

I går skrev jag om det nödvändiga i att ta opinionsundersökningar med en nypa salt. I dag har olika medier presenterat resultatet från minst två olika undersökningar och vad jag mest reagerar på är att minst en av dem som skrev nyhetstext hängde upp sig på tiondelar av en procentenhet. Det finns ingen som med bibehållen trovärdighet kan hävda att det har skett förändringar i den storleksordningen - och det spelar ingen roll åt vilket håll förändringen är.
Visst kommer något av instituten i slutänden - alltså efter valdagen - att framstå som marginellt bättre än de andra, men det beror säkerligen inte på att detta institut har en bättre mätmetod än de andra. Nej, det är nog mer tur, än skicklighet, som fäller avgörandet.

För att ingen skall tro att jag lägger några partipolitiska aspekter på det här tyckandet kan jag säga att den som för tillfället seglar i medvind - i någon opinionsundersökning - inte bör låta kammen växa. Och att den som för tillfället seglar i motvind har följaktligen ingen anledning att deppa ihop för det.

måndag 23 augusti 2010

Ta opinionsundersökningarna med en nypa salt!

Under mina år som politisk redaktör skrev jag många kommentarer till olika opinionsundersökningar och mitt budskap var oftast att ta dem med en nypa salt.
När du läser om en opinionsundersökning bör du alltid kontrollera hur många som har tillfrågats och hur stort bortfallet är. Om du sedan omvandlar respektive partis påstådda stöd i antal personer inser du snabbt att felmarginalen ibland är gigantisk. Kontrollera gärna hur många personer det handlar om när instituten hävdar att en förändring är statistiskt säkerställd och du finner snabbt att det lika gärna kan vara en felmätning.
De enda förändringar som är något att bry sig om är egentligen de som sker över tiden. Ett parti som får ökat stöd i flera mätningar efter varandra är förmodligen på väg uppåt, även om varje ökning för sig hamnar inom felmarginalen och därför inte påstås vara statistiskt säkerställd. (Motsvarande resonemang gäller naturligtvis också ett parti som tappar stöd i flera mätningar efter varandra.)
Det finns alltså all anledning ha en något kritisk inställning till de många gånger tvärsäkra kommentarer som levereras i anslutning till olika mätningar. Men - det innebär naturligtvis inte att mätningarna saknar värde. Rätt hanterade säger de ibland en hel del om vad väljarkåren anser.

Politikerna missar det viktigaste för landets pensionärer

Under en lång rad av val - det vill säga innan jag blev pensionär - noterade jag med viss förundran hur de politiska partierna regelbundet försökte stryka pensionärerna medhårs.
Nu - när jag själv är pensionär - känner jag mig nästan lite förnedrad. Inte för att jag blir struken medhårs, utan för att löftesgivarna helt förbiser den fråga som är allra viktigast för löandets pensionärer - nämligen den så kallade bromsen.
Utan att gå in på detaljer, när det gäller bromsen, kan jag konstatera att den slår väldigt hårt mot många pensionärer som inte, eller endast i marginalen, berörs av rikspolitikernas utlovade, eventuella skattesänkningarna.
Det/de parti/partier som vill ha pensionärernas röster måste alltså ge långtgående löften om att förändra bromsen. Det är inte rimligt att pensionärerna skall få mindre i plånboken när konjunkturen vänder uppåt och landets löntagare får ökad köpkraft.

måndag 16 augusti 2010

Överraskande guldpar i bowling

Att ett svenskt par vinner dubbeln i bowlingens VM, som just nu spelas i München, är kanske inte någon direkt skräll. Det finns ju en del svenska traditioner på just denna distans. Men - att paret Martin Paulsson; Kulladal, och Mathias Årup, Team Pergamon, står som segrare är verkligen en skräll. Efter singelspelet var det ingen som trodde på dem. Landslagscoachen Thomas Leandersson, som själv har vunnit dubbeln i VM vid två tillfällen, säger ju i efterhand att de i första hand fick spela ihop för att de skulle komma upp på banorna igen efter singelspelet. Med facit i hand är det bara att lyfta på hatten och gratulera till en fantastisk insats.

För BKF Falkenbergs del är det bara att hoppas på att Paulsson inte spelar lika bra den 11 september, då vi skall möta Kulladal på bortabanor.

Brev från SPI

Häromdagen fick jag - som ordförande för SPF i Halland - ovanstående brev från det politiska partiet SPI.  Ett brev som för övrigt också var sänt till HN och HP för kännedom. Avsändaren beklagade sig i brevet över att SPI inte har bjudits in till den utfrågning av riksdagspartierna som SPF och några andra pensionärsorganisationer i Halland arrangerar den 1 september. Ja, egentligen är det fel att säga att avsändaren beklagade sig, egentligen innehöll brevet ett krav på att SPI också skall bjudas in. Som extra krydda innehöll brevet också ett krav på jag skall lämna ett skriftligt svar, men vart jag skall sända detta svar framgick inte. Det fanns helt enkelt ingen adress att skicka svaret till och därför får det väl duga att svara här.

Det enkla svaret är att vi har bjudit in de nuvarande riksdagspartierna till en utfrågning. Det handlar alltså inte om en debatt, där panelen diskuterar med varandra, utan om frågor som vi vill ha svar på från varje riksdagsparti.
Det går naturligtvis att hävda att vi borde ha bjudit in fler partier, än de som just nu finns representerade i riksdagen. Den naturliga frågan är då vilket parti - eller vilka partier - vi skulle ha bjudit in. Men det är, som alla säkert förstår, en närmast omöjlig fråga att besvara. Av det senaste årets opinionsundersökningar att döma torde knappast SPI vara något av de partier som är mest aktuella.

Till bilden hör också att vi i år har fördelat ansvaret inom Hallands SPF-distrikt så att det är distriktet som talar med riksdagspartierna och de lokala SPF-föreningarna som talar med de lokala politikerna. I Halmstad får vi till exempel besök av SPF:s turnébuss den 30 augusti och då har lokalpolitiker bjudits in att deltaga. Där finns SPI med.