lördag 22 januari 2011

Skandalöst dålig halkbekämpning

Häromdagen skrev jag en kommentar på Facebook, där jag talade om vad den synnerligen idrottsintresserade kyrkoherden i Falkenberg, Henrik Lindman, frågade mig för någon vecka sedan.

Hur många kommuner har ett fotbollslag i Superettan, ett volleybollag som är flerfaldiga svenska mästare, ett bordtennislag som tillhör de bästa i landet och ett bowlinglag som spelar i elitserien?
Av naturliga skäl kunde jag inte svara, eftersom jag inte tror att det finns någon sådan kommun. I vart fall inte någon med ungefär samma invånarantal som Falkenberg, där vi i dag är drygt 40 000. I detta avseende är alltså Falkenbergs kommun lite extra, men i en del andra avseenden är det verkligen lite si och så.

Vi har också en bouleanläggning som jag tycker är lite extra. Kanske beroende på att jag är ordförande i den allians som driver anläggningen, men ändå en ganska saklig bedömning. Eller vad sägs om 16 banor inomhus och 24 banor utomhus och att anläggningen ligger i det natursköna Vallarnaområdet, med den riksbekanta utomhusscenen på ett par hundra meters avstånd. Till bilden hör också att alliansen har cirka 550 medlemmar - flertalet pensionärer - som var och en, efter förmåga, medverkar i driften.

Vad gäller det ideella engagemanget är det alltså inget problem med bouleanläggningen. Men från kommunens sida är intresset ganska svalt. När vi diskuterade ett, efter omständigheterna, ringa driftbidrag var intresset minst sagt svalt. Det är ungdomsverksamhet som skall premieras, inte att medverka till att äldre människor är vid så god hälsa att den dag då de på allvar belastar kommunens ekonomi skjuts så långt som möjligt på framtiden.
Riktigt illa är det också vintertid. Under den senaste tiden har gatan som de flesta använder till anläggningen haft ett tjockt islager, där det har uppstått så djupa hålor att det har varit risk för att låga bilar skall skrapa i underredet. Och halkbekämpningen har varit i det närmaste obefintlig. Parkeringsplatserna har sett ut som isbanor.

Jodå, det är flera som har kontaktat både kommunen och Skanska - som sköter vinterhållningen åt kommunen - men ingen är intresserad av att ta något ansvar. Från alliansens sida sköter vi efter bästa förmåga den del som faller på vårt ansvar, men vi har inte resurser att sköta de delar som är kommunens ansvar. Visst har vi lite grus stående, men det räcker inte ens till en bråkdel av parkeringsplatserna - som för övrigt också är avsedda för dem som besöker den idrottshall som ligger alldeles intill boulehallen.

Vad ingen tycks inse - varken kommunen eller Skanska - är att det här handlar om ganska många personer som inte har den allra bästa balansen. Det är med andra ord ett under att ingen har brutit en arm, ett ben eller ett lårben. Halkat omkull är det flera som har gjort, men vad jag vet har de klarat sig relativt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar