onsdag 24 augusti 2016

Inte lätt att söka sig fram i den partipolitiska djungeln

Efter att en stor del av livet ha levt med och av politiken - bland annat som politisk redaktör - är det ganska komplicerat att vara en av dem som nu söker sig fram i den partipolitiska djungeln. Mitt senaste försök, att få ett klart och tydligt besked om lokalpolitiken, misslyckades kapitalt.

Bakgrunden är att Falkenbergs ledande oppositionspolitiker, Per Svensson (s), häromdagen hade en insändare i Hallands Nyheter - för övrigt den tidning där jag hade min dagliga gärning i närmare 25 år.
Per Svenssons insändare löd så här:
"I veckan får alla familjer med barn i förskola en räkning för juli. För en familj med två barn rör det sig om cirka 2 000 kronor under en månad med många inköp till barnen. Tidigare var det avgiftsfritt under juli med det togs bort av det grönblå styret i kommunen som en ”effektivisering.”Vi sa nej och tycker inte att barnfamiljerna ska betala på semestern när barnen är hemma. I Hylte kommun där Socialdemokraterna styr med bland annat L och MP har man infört avgiftsfri semestermånad i förskolan i år. Det spelar roll vilka du röstar på i kommunvalet!
Per Svensson"
Det låter ju väldigt bra, det Per Svensson skriver. I vart fall för dem som har barn på en förskola i Falkenberg. Det enda kruxet kan möjligtvis vara frågan om vem det är som skall betala, om det inte är de som utnyttjar denna kommunala tjänst.
Av en händelse fick jag på Facebook se ett inlägg om just den här insändaren. Det var en annan socialdemokratisk politiker, som efter ett par turer var tydlig med att den som endast använder sin plats i elva månader endast skall betala för elva månader. När jag då försökte få ett besked om vem i kommunen det är som skall betala den tolfte månaden, om inte de som utnyttjar skolan skall vara med och betala, tog plötsligt Per Svensson över svaranderollen.
Han var naturligtvis välkommen - nu fanns det plötsligt en möjlighet att få besked direkt från källan, trodde jag. Men - oj vad fel jag trodde.
I och för sig gav han något besked - till exempel att hans ambition är att styra föräldrarnas semester till juli månad och att detta skall ske genom att denna månad är avgiftsfri. Föräldrar som inte har möjlighet att ta ut sin semester i juli månad får - om jag fattade vår diskussion rätt - skylla sig själva.
När jag hänvisade till hans insändare - och skrev att han i den gav sken av att han ville införa en avgiftsfri semestermånad för alla - var han inte alls med på noterna. Det var min tolkning, skrev han och påpekade att han inte har skrivit det.
Min självklara följdfråga - hur hans insändare då skall tolkas - förblev i det stora hela obesvarad.
Det hela slutade för övrigt med att Per Svensson på ett bryskt sätt avslutade den svaranderoll han övertagit från en annan socialdemokrat.
Med tanke på att jag har räknat flera av hans företrädare, i den socialdemokratiska oppositionsledarrollen, som mina personliga vänner blev jag en aning förvånad över hans tillvägagångssätt. Å andra sidan är han naturligtvis i sin fulla rätt att agera som han själv finner lämpligt.
Slutsatsen av det här blir dock att Per Svensson knappast kan räkna med någon framtida sympati från denna sökare i den partipolitiska djungeln. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar